Elever i 10. Klasse pjækker oftere i landets tre største kommuner

Det er ikke en liste, kommunerne kæmper om at placere sig i toppen af. Aarhus og Aalborg Kommune befinder sig i den øverste del af listen over de kommuner, hvor fraværsprocenten i de kommunale 10. Klasse tilbud er iøjnefaldende højere end landsgennemsnittet. I København Kommune følger de trop. 

Af: Peter Arve & Magne Hans Herløv Kaae

Den gennemsnitlige fraværsprocent blandt de ovennævnte kommuner er over 9%, mens den i resten af landet er 7,8%. I Aarhus Kommune er udfordringerne med de kommunale 10. Klasser størst. I skoleåret 2018/2019 har man i kommunen haft en gennemsnitlig fraværsprocent på 11%. Viser tal fra www.uddannelsesstatistik.dk.

Nye tiltag skal minimere fraværet

Der bliver taget nye midler i brug, og det hjælper i forhold til elevernes fravær, siger  Ole Kiil Jacobsen, leder af afdelingen Pædagogik og Forebyggelse i Aarhus Kommune: 

Det bedste eksempel er EUD10. De nye fraværsregler med underretninger og træk i børnechecken har en effekt, og de sender også sms’er når de unge udebliver og det oplever de har en positiv virkning”, siger han. 

Han understreger at eleverne ofte har en række udfordringer som gør sig gældende, fagligt såvel som socialt. Derfor er gruppen af 10. Klasseelever langt fra homogen, og er af den grund et led i uddannelsessystemet der kræver særlig opmærksomhed, siger Ole Kiil Jacobsen. 

Forkvinde lover forbedring

I Aarhus Kommune, er der for nyligt blevet sat fokus på området. Forkvinde for Børn- og Unge-udvalget, Eva Borchorst Mejnertz (RV) er overbevist om, at der er behov for at understøtte kommunens 10. Klassetilbud. Helt konkret er der en handlingsplan i støbeskeen, der skal gøre tilbuddet i Aarhus Kommune bedre:

“Der kommer en to-lærer ordning, problemerne spænder bredt i 10. Klasserne, så det er nødvendigt med to lærere i undervisningen.” siger lokalpolitikeren.